2007. október 5., péntek

Geológiailag igencsak aktívan

Szeptember végén két földtani szempontból érdekes hír is a címlapokra került Új-Zélandon.

Az egyik hír az Északi szigeten a Ruapehu vulkán kitörése, amely esemény sokakat váratlanul érintett. Utóbb kiderült, hogy az elő- és utórengések nem voltak akkorák, hogy bejeleztek volna a monitor rendszeren, amit ha ennél érzékenyebbre állítanának, akkor túl sok téves riasztást adna.A kitörés idején többen is a hatósugáron belül tartózkodtak, egyikük, egy fiatal Aucklandi tanár súlyosan megsebesült az égből potyogó szikladarabok miatt, túratársa hívott segítséget, és csak egy hajszálon múlt az élete. Azóta túl van az életveszélyen, és javul az állapota, bár jobb lábát elvesztette a balesetben, ami erős jellemének köszönhetően azonban nem riasztja vissza attól, hogy már következő túráján gondolkodjon.

A másik hír pedig a Déli szigetről jött, ahol a Mount Aspiring Nemzeti Parkban egy fél hegy omlott le, és a földcsuszamlás eltorlaszolt egy völgyet. A Young folyó ezáltal elkezdett felduzzadni, amely hatására egy új tó keletkezett. A vízszint emelkedése olyan mértékű, hogy a 100 méter magas omladékfal-gát mögött a víz néhány nap leforgása alatt már ott tart, hogy a napokban átcsap a gát felett. A víz elöntött egy függőhidat, és a népszerű Gillespie Pass túraút egy 9 km-es szakaszát is, szerencsére senki nem volt a környéken, azóta pedig kihelyezték a figyelmeztető táblákat A környék várhatóan még hónapokig, vagy akár évekig is instabil lesz, így nem tudják milyen formát ölt majd a vidék, de a 2 km hosszú, és néhol 500 méter széles tó, amely eléri a 100 méteres mélységet, szinte biztos, hogy a térkép újrarajzolására kényszeríti a geográfusokat. Természetesen az ilyenkor szokásos névadási láz már sokak érdeklődését keltette fel, és még fogja is egy jó ideig.

2 megjegyzés:

Renata Hordos írta...

Szia! Ne haragudj, de nem talaltam az e-mail cimed, ezert ide irok. Talaltam egy cikket, ami talan erdekelhet:

http://www.origo.hu/tudomany/20070912-madarrekord-11-500-kilometert-repult-leszallas-nelkul-egy-kis-goda.html

Amugy nagyon jo a blogod, minden reggel az uj bejegyzesek olvasasaval kezdem a napon. Honnan veszed ezeket az informaciokat?

Pukke írta...

Szia Renáta, köszönöm a linket, nem semmi az 10000 kilométer egy kis madártól egyhuzamban, az meg külön bónuszpont, hogy Új-Zélandra érkezett :)