2007. október 4., csütörtök

Teljes alámerülés

Új-Zéland földtani eredete 83 millió évre nyúlik vissza, amikor egy kis földdarab, amelyet Zealandia néven emlegetnek, leszakadt az őskontinensről, Gondwana-ról. A klasszikus tanok szerint ezt az elszakadást, amelyet a tektonikus lemezek mozgása idézett elő, sokmillió éves nyugodt szakasz követte, majd a sziget nagyobb részt a tengerszint alá került, s csak a kéreglemezek ütközése következtében emelkedett ki, ám kisebb szigetek mindig akadtak, amelyen az élővilág tovább létezhetett.

Dr. Hamish Campbell geológus most előállt egy új elmélettel, mely szerint a földrész 23 millió évvel ezelőtt, teljes egészében a tengerszint alá került. Ez az elmélet megmagyarázhatná az emlősök teljes hiányát a szigeten. Ugyanakkor azt a dogmát kérdőjelezi meg, melyszerint Új-Zéland őshonos növény- és állatvilága a Gondwana-ról származna, helyette azt sugallja, hogy az 23 millió év alatt fejlődött oda a semmiből.

Egyes biológusoknak ez túl messzire menő következtetés, azzal érvelnek, hogy a Chatham-szigetek, amely bizonyíottan teljesen elsüllyedt egy jó időre, csak sokkal szegényesebb élővilággal bír. Ugyanakkor mások nem tartják kizártnak, hogy 80 helyett 20 millió év evolúciója is elég lehet egy ilyen egyedi élővilág kialakulásához. Arról nem is beszélve, hogy - bár a földrajzi távolságok miatt nonszensznek tűnhet - madár, hüllő, sőt, még édesvizi rákfajok is eljuthattak ide a tengeren át, ezzel is változatosabbá téve a saját evolúciós pályát vett ökoszisztémát.

Legyen így, vagy úgy, Új-Zéland élővilágának különlegességén nem csorbít egyik elmélet sem. Persze azon sem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy anno egy ausztrál miatt süllyedt el Új-Zéland :)

Nincsenek megjegyzések: