2007. október 3., szerda

Moa expedíció

Ami Skóciának a Loch-ness-i szörny, Amerikának Elvis, az Új-Zélandnak a Moa. A Moa egy egykoron élt, strucchoz (vagy inkább emuhoz) hasonlító nagytestű (akár két méteres), Új-Zélandi madárfaj. Azon kevésbé szerencsés fajok közé tartozott, amelyeket az ember a szigeten való megjelenését követően nagyon hamar legyalult.

Mivel hivatalosan senki nem látott Moát már évszázadok óta, kihaltnak nyilvánították már réges rég. Ugyanakkor persze Új-Zélandon van bőven ember által nem taposott terület, legnagyobbrészt Délen, a vadregényes Fiordlandben, és már volt rá példa, hogy errefele találtak egész kolóniákat olyan madarakból, amelyeknek azelőtt csak huszon-ötvenévente látták egy-egy példányát (lásd Takahe), így nem csoda, hogy a "Moa még él" mítosznak akadnak hívei, akik időről időre látni vélnek egy-egy Moa példányt.

A hírekben nemrégiben beharangozták egy Moa expedíció tervét, amely megpróbálná bebizonyítani, hogy a Moa még mindig ott ólálkodik Új-Zéland rengetegeiben.

Az expedíció helyszíneit persze nem hozzák nyilvánosságra, nehogy a sok szerencsevadász elriassza a nagy fogást, mielőtt lefotózhatnák.Hát mit mondjak, nagyon titokzatos, vagy legalábbis az akar lenni. Aztán ha véletlenül sikerül lefotózni valami Moa-szerűt, akkor majd bizonyítgathatják, hogy az a homályos paca nem egy fura alakú fatörzs, vagy ha esetleg élesre sikerülne a kép, akkor hogy azt a Moát nem a Weta Digital animátorai rajzolták oda.

Nincsenek megjegyzések: